Byt dina lysrör 2024 – räkneexempel

Tidigare har vi sett glödlamporna förpassas till historien och 2024 är tiden kommen för lysrören. Vad gör du om du har lysrör i din fastighet idag?

Vi vill visa dig att bytet inte behöver bli en tung investering för ditt företag. Tvärtom kan det bli lönsamt – även på kort sikt! I räkneexemplet nedan går affären till och med på plus för kunden och kan räknas in i den löpande driften av lokalerna.

Det nya utfasningskravet innebär att befintliga belysningsanläggningar med lysrör skyndsamt måste ses över. Ett första steg för dig är att inventera och kontrollera status på anläggningen. Gör därefter investeringsbudget och en utbytesplan. I de allra flesta fall blir detta en lönsam affär över tid genom längre livslängd, mindre energianvändning och minskat underhåll. Dessutom bidrar det till en bättre miljö. 

Kompaktlysrör förbjuds under februari och standardlysrör förbjuds i augusti 2024.

Nedan ser du ett kundexempel – en typisk industrilokal på 25 x 40 meter. Vill du att vi räknar på ditt lysrörsbyte? Vi kan även förmedla finansieringslösningar. 

Lysrörsbytet behöver inte bli en tung investering för ditt företag. I räkneexemplet nedan ser du hur kalkylen ser ut. Kontakta oss på RSA om du vill veta mer.

Exempel från kund – utbyte med finansiering:

Industrilokal på 25 x 40 m, 6 m monteringshöjd

Byte av armaturer på befintlig lina och befintligt kablage

48 st armaturer, 300 Lux

Kostnad byte 99 000 kr

Besparing energi: ca 22 680 kr/år


Finansiering:

125 000 kr inkl. moms 2 604 kr/mån, 60 månader.

Viktigt! Exemplet ovan är specifikt för kundens lokal och siffrorna varierar utefter vilken lösning som finns tidigare och vilken man väljer. Vi tittar alltid på det mest förmånliga för just dig. Även finansieringslösning beror på era förutsättningar och behov och görs via extern partner.

Planskiss och armaturer i exemplet ovan:

Vi inom RSA-gruppen har många års erfarenhet av el- och datainstallationer och vi arbetar bara med god kvalitet och hållbara produkter. 

Ange kommun, ditt företag och berätta kort om lokalen/lokalerna. Eller ring oss direkt på kontoret nära dig. Vi gör alltid ett förutsättningslöst besök i dina lokaler innan vi tar fram offert. 

Välkommen med din förfrågan!

Vilka är alternativen för dig som har de utfasade lysrören?

 1. Ersätt ljuskällan med ett motsvarande LED ljuskälla
  Till gamla lysrör finns det ett antal LED-ersättare tillgängliga på marknaden, men innan man köper dessa bör man först kontrollera armaturens skick om det är värt att byta. Tänk även på att ljusupplevelsen och ljuskvaliteten i rummet påverkas när vi ersätter lysrör med LED. Man bör alltid prov belysa på plats för att få en uppfattning. Största skillnaden är ljusdistributionen, där lysrör är rundstrålande och LED-lysrör alltid har riktat ljus.
 2. Ombyggnad av den befintliga armaturen
  Notera att ombyggnad av armatur måste utföras av behörig person och kräver extra dokumentation. Ändringar i armaturer kan vara förenade med flera säkerhetsrisker. Elsäkerhetsverket har därför regler och utgör också marknadskontroll.
 3. Byte av armatur
  Om belysningsarmaturerna är av äldre slag (material såsom lamphållare, plintar och kablar är ofta i dåligt skick) så rekommenderas i det alltid att byta till nya energieffektivare armaturer.
  Kontakta oss för en genomgång av era lokaler och få ett åtgärdsförslag på den mest priseffektiva lösningen.

RSA-gruppen erbjuder dig

 • Långvarig erfarenhet
 • Stor bredd på kvalitetsprodukter och pålitliga leverantörer
 • Allt inom en kontakt för hela ditt projekt
 • Över 200 skickliga hantverkare i Skåne

Vill du veta mer om lysrörsutfasningen?

Läs mer:

Byt dina lysrör 2024 - räkneexempel. RSA-gruppen hjälper dig med kalkyl, byte och finansiering.