Lysrören fasas ut 2023 – är du redo?

Tidigare har vi sett glödlamporna förpassas till historien och nu är tiden kommen för lysrören som förbjuds under 2023. Enligt Belysningsbranschens beräkningar berörs så många som 17 miljoner armaturer under de kommande fem åren.

Utfasning med början 2023 – kvicksilvret ska bort

Lysrör är en vanlig ljuskälla och används i lysrörsarmaturer i till exempel källare, tvättstuga, garage och på många andra ställen. Redan idag finns betydligt effektivare LED-lysrör som har lika bra eller bättre funktion. Trots att kvicksilver anses som ett av de farligaste miljögifterna har det varit tillåtet att användas i vissa ljuskällor i väntan på mer energieffektiva alternativ. Sedan 2006 har man inom EU stegvis fasat ut kvicksilver och användningen är redan kraftigt begränsad genom Ekodesign-förordningen. Från hösten 2023 var T8-lysrören på tur att fasas ut, men nu är det klart att även T5-lysrören förbjuds i år.

Förbjudet beror på att EU-kommissionen beslutat om ett slopat undantag för kvicksilver i ljuskällor i RoHS-direktivet (Restriction of the use of certain Hazardous Substances in electrical and electronic equipment). Detta kommer att leda till att flera ljuskällor nu försvinner eftersom de inte längre får sättas på EU-marknaden från och med den 24 augusti i år.

Stor besparingspotential vid utbyte 

Lysrörsutfasningen innebär en stor energibesparingspotential. Beroende på vilket alternativ du väljer varierar potentialen, och att välja belysning med styrsystem är det smartaste energimässigt. Det är också en investering som betalar sig från dag ett! Därför är bra att tänka ett steg längre och se det hela i ett helhetsperspektiv. (Från Belysningsbranschens hemsida: Utfasning av lysrör)

Lysrören fasas ut 2023
Lysrören fasas ut 2023

Följande ljuskällor berörs av utfasningen från hösten 2023:

  • Lysrör T8: 24 augusti 2023 (RoHS/Ekodesign)
  • Lysrör T5: 24 augusti 2023 (RoHS)
  • Kompaktlysrör utan integrerade driftdon: 24 augusti 2023 (RoHS)
  • Halogenlampor med sockel G9, G4 och GY 6,35: 1 september 2023 (Ekodesign)

Vad gör man om man har lysrör i sin fastighet idag?
Det nya utfasningskravet innebär att befintliga belysningsanläggningar med lysrör skyndsamt bör ses över. Ett första steg är att inventera och kontrollera status på anläggningen, därefter göra en investeringsbudget och en utbytesplan. I de allra flesta fall blir detta en lönsam affär över tid genom: 

  • längre livslängd
  • mindre energianvändning
  • minskat underhåll
  • dessutom bidrar det till en bättre miljö

Vilka är alternativen?

Ersätt ljuskällan med ett motsvarande LED ljuskälla
Till gamla lysrör finns det ett antal LED-ersättare tillgängliga på marknaden, men innan man köper dessa bör du först kontrollera armaturens skick så det är värt att byta. Tänk även på att ljusupplevelsen och ljuskvaliteten i rummet påverkas när vi ersätter lysrör med LED. Man bör alltid provbelysa på plats för att få en uppfattning. Största skillnaden är ljusdistributionen, där lysrör är rundstrålande och LED-lysrör alltid har riktat ljus.

Ombyggnad av den befintliga armaturen
Notera att ombyggnad av armatur måste utföras av behörig person och kräver extra dokumentation. Ändringar i armaturer kan vara förenade med flera säkerhetsrisker. Elsäkerhetsverket har därför regler och utgör också marknadskontroll. Läs mer på deras hemsida.

Byte av armatur
Om belysningsarmaturerna är av äldre slag (material såsom lamphållare, plintar och kablar är ofta i dåligt skick) så rekommenderas i det alltid att byta till nya energieffektivare armaturer.


Kontakta oss för en genomgång av era lokaler och få ett åtgärdsförslag på den mest priseffektiva lösningen!

Läs mer på Belysningsbranschens hemsida.

Läs mer på Elsäkerhetsverkets hemsida.